top of page
פוסטים אחרונים
ארכיון

רשמים, תובנות ולינקים מכנס הרשתות הראשון בישראל (חלק א')


ביום חמישי האחרון ה-28.3 במרכז לאודר בבאר שבע נערך 'כנס הרשתות הראשון בישראל' בו השתתפו כ-150 נציגים משלל עיריות, ארגונים והתארגנויות מרחבי הארץ, בכנס הוצג לראשונה מודל "הרשת" - ארגון צעירים מקומי שכיום הוא חלק מעמותת ארץעיר (שיחדיו יזמו את הכנס).


"הרשת" (שזכתה גם לא מזמן בפרס זוסמן-ג'וינט היוקרתי) נולדה כיוזמה של כמה וכמה סטודנטים ובוגרים טריים של האונ' המקומית והיא בעצם קהילת צעירים מקומית שצמחה כ"תנועה שורשית" (Grassroots movement) ומהווה "במה ליצירה וליוזמות קהילתיות בבאר שבע - רשת אנושית המורכבת ממאות צעירים וצעירות מהעיר*". זהו בעצם "מארג חברתי" אותו יצרו, בנו וארגנו חברי הקהילה בעזרת שלל פעילויות, מפגשים, אירועים, יוזמות שונות ורקימת שותפויות במהלך ה-3.5 שנים האחרונות.


הרשת בנויה מכמה מעגלים מרכזיים:

המעגל הפנימי - לב הרשת - הצוות המוביל שמונה חברים (כיום בשכר באחוזי מישרה משתנים מרביתם חלקיים).

מעגל מתנדבים - שכיום מונה כ-60 חברים שנפגשים בצורה קבועה בתדירות של כפעם בחודש.

מעגל משתתפים - שכיום מונה כ-900 משתתפים ברמת פעילות ומעורבות זאת או אחרת.

מעגל בעלי עניין ושותפים - שלל הארגונים, העסקים ובעלי התפקידים ברשות המוניציפאלית איתם אנשי הרשת בקשר.

מעגל רחב - הציבור הרחב ששמע על היוזמה או השתתף פעם באחת הפעילויות.


לרשות "הרשת" עומדת גם מערכת תקשורת קהילתית המורכבת מאתר (על בסיס פלטפורמת ויקס), לוח אירועים וניוזלטר, דף פייסבוק (שלו 5900 אוהדים), קבוצת פייסבוק מרכזית ושלל תת קבוצות משימה בפייסבוק ווואטסאפ.


-------------


שלמה לוי - מנהל רשות הצעירים בירושלים היה אחד הדוברים הראשונים שעלה לדבר בכנס, הוא ששיתף בתהליך אותו הרשות מפתחת והאתגרים השונים בתחום איתם היא מתמודדת. הוא סיפר שלושת השאלות המרכזיות שמובילות אותם באיפיון הצרכים, בפיתוח מרחבים, מפגשים ואירועים המאפשרים ומעודדים יצירה של הכרויות וקשרים מפרים עבור הצעירים בעיר הינם:

- אם אתה שבע רצון מהשכונה בעיר ובשכונה בא את/ה גר/ה ?

- האם הייתה ממליץ על מגורים בעיר לחברים (ובמידה וכן, מהם הדברים שגורמים לך להמליץ)

- מהם הדברים שמשאירים אותך בעיר ?

בהמשך הכנס התפצל הכנס ל-5 פאנלים מקבילים (כשבאחרונה השתתפה וייצגה יעל אורן מהצוות שלנו) תחת הנושאים מקהל לקהילה ולרשת - איך מאגדים קובצות של אנשים לכלל קהילה ומה בין קהילה לרשת פלייסמייקינג - איך רשת יוצרת מקום ואיך המקום יוצר רשת יוזמות חברתיות - איך הן יכולות לחברו ליצירת תנועה עירונית אותו מהאונליין לאופליין ובחזרה - איך יוצרים הדדיות בריאה בין השניים


פאנל קשר רשת-רשות

ופאנל קשר רשת-רשות - "איך יוצרים קשרי עבודה שוטפים בין קבוצות תושבים לבין הממסד" - אותו הנחתה מנכ"לית עמותת ארץעיר - בלה אלכסנדרוב (והפאנל אליו גם הצטרפתי). במסגרת הפאנל התארחו רן בנימין סמנכ"ל הרשות לפיתוח הנגב (שכדאי לקרוא את צמד הפוסטים שכתב על "ערים קטנות ומגניבות") , טל אל על - סגן ומ"מ ראש עיריית באר שבע, עדי פרידמן - מנהלת מחלקת קהילות צעירים בחברת כיוונים, מור פרץ - מנהלת פרוייקט שכונה צעירה, בת מאיוסט - מנהלת מרכז צעירים מצפה רמון.


בלה והמשתתפים ציינו שהאלמנטים המרכזיים סביב נושא ההתקשרות בין הארגון לעירייה הוא סביב השאלות והנושאים הללו: - ההגדרה הבסיסית איך עובדים יחד, מהם היחסים, התקשורת השוטפת, מנגנוני עבודה ובאיזה אופן עובדת השותפות (תוך כדי הבנה של מי הם בעלי התפקידים השונים והמחלקות השונות ברשות המקומית במסגרתה פועלים - דבר שלעיתים קרובות אינו פשוט מכיוון שהוא דורש תיאום עם שלל גורמים בתוך הרשות שלעיתים אינם מסונכרנים באופן שוטף). - בירור לגבי מטרת ההתקשרות/הפעילות ואיך מתגברים על בירוקרטיות וחסמים - הבנה שהעבודה היא המרכז והגופים השונים פועלים בשדה בשביל לאפשר ולתמול ביוזמות חברתיות ופעילויות תושבים שונות ברחבי השכונה והעיר. - פיתוח ובנייה של תשתית פיננסית ארוכת טווח (ולא רק של מענקי התנעה/פעילות שהינם זמניים) שיתאימו גם לארגונים וקהילות נוספות הפועלים בשדה - איך מייצרים קשר שותף בין רשות לתושבים - ניהול שוטף של הקשר, בניית אמון, לפתח את תחום הקהילה בתוך השכונות. - שינוי תפיסות של אחריות הרשות והנכסים הציבוריים שבבעלותה - ממתנ"ס כמקום של תוכן למרכז קהילתי מארח ומאפשר (שלעיתים גם יוצא לרחבי העיר והשכונה). - במקביל לשימוש בפלטפורמות תקשורת מודרניות ישנה עדיין חשיבות רבה לבינוי קהילה קלאסי ופיתוח קשרים אישיים ויחסים כשיש חשיבות רבה לרכז/ת שכונה כעוזר בחיבורים בין תושבים יוזמים בינם. - מחבר לחשיבה של "מנהל/ת ואיש/ת פיתוח של סל שירותים ומוצרים" - שינוי של תוכניות עבודה והתאמה לצרכי התושבים יחד עם הקמה של צוותי משימה שמובילים פרוייקטי פיילוט.

כשאחת השאלות המאתגרות איתן יצאנו מהפאנל הייתה - "איך החברה האזרחית היא זאת שמאתגרת ומניעה את הרשויות השונות".


--------------------------


(*מתוך אתר "הרשת")


חלק מקטלוג היוזמות והפעילויות במסגרת הרשת

bottom of page