top of page
פוסטים אחרונים
ארכיון

10 קוים מנחים ליזמ/ת החברתית

אנו שמחים לארח הפעם בבלוג את תומר לוי, חבר פורום העמיתים למובילי קהילות שיוצרות שינוי עם כמה תובנות מניסיונו כיזם חברתי. ------------------------------- "איך הופכים ליזם חברתי"? שאלה נפוצה שנשאלת לרוב בתוך הראש ולא מוצאת את דרכה למיתרי הקול.

- איך אני יודע את זה?

המון פעמים מגיעים אליי א.נשים עם חלומות ורעיונות מדהימים לשינוי המציאות בקרב אוכלוסיות מסויימות. זה יכול להיות ילדים, מנהיגות, עוני, שלום, סביבתי, אמנות, מודעות, אי אלימות, ניצולי שואה ועוד. כל אחד והחיבור שלו.

החיבור הזה מגיע מעומק הרגש.

הוא מגיע ככעס וזעם על המערכת כשקוראים על ניצולי שואה שקופאים בביתם כי אין להם כסף לחשבון חשמל. הוא מגיע כעצב כואב כשרואים כתבה בחדשות על נערה שלא יוצאת מהבית כי תמונות עירום שלה הופצו בבית הספר. הוא מגיע כאם כל הפחדים כששומעים על ילד שנדרס למוות בדרך חזרה מביה"ס. עוצמת חיבור כזו יוצרת רצון עז לפתרון. כאן פורץ החוצה הגן היזמי.

ואז מתחילים הספקות, שהם, באופן הזוי, כן מוצאים את הדרך למיתרי הקול.

הנה כמה דוגמאות לשאלות נפוצות שאני כן שומע מיזמים חברתיים בתחילת תהליך הליווי שלי איתם:

זה יאכל לי את כל הזמן הפנוי? זה סיפור רציני להקים עמותה? אני אצטרך להקריב את מקום העבודה שלי? אני אצטרך להביא כסף מהבית לטובת המיזם?

אז זהו….ש

לא (אלא אם תרצה), לא (!!), לא, ולא!

אם אתה מרגיש תשוקה בוערת לעשיה מצד אחד, ומלא ספקות מצד שני, אז הנה עשרת הדיברות שלי, שנכתבו בדם יזע ודמעות שלי ושל לקוחות שלי בעשר שנים האחרונות.

זה התמצית וניחוח איך לעשות את זה:

1. אתה צריך להרגיש את הכאב בכל פעם שאתה נחשף לעוול ו/או מחסור ו/או צורך. הרגשה ברורה של חוסר נוחיות עם עצמך על כך שאפשר לשנות, ואתה לא עושה כלום. אתה מתבשל וזה מתחיל לשרוף.

2. אתה רוצה לבנות קטר עוצמתי ולא לעלות על אחד הקרונות. זו הבחירה בין להצטרף כפעיל לאחת מהמון העמותות המבורכות הפועלות בארץ או ליצור מיזם שאתה סולל לו את הדרך.

3. לשתף את בן/בת זוגך על התשוקה, הרעיון והתכנית שלך. רוח גבית מהבית היא MUST!

4. בניית כוורת מצומצמת של א.נשים שונים בעלי אותה תשוקה שיהוו את הגרעין הקשה של המיזם.

5. בניית תכנית עבודה הכוללת מטרות, יעדים מדידים, שיטות עבודה ושיתופי פעולה.

6. יצירת תכנית פיננסית שמשקפת לך בברור מה יש וכמה צריך לטווח הקצר, הבינוני והארוך.

7. בנית תכנית גיוס כספים ריאלית. זה השלב שהופך אותך מחולם למשנה מציאות.

8. יצירת מפת בורות שמכילה את כל התקלות והבעיות שיכולות לקרות במהלך הדרך. המפה אמנם תחסוך לך הרבה נפילות, אבל שיהיה ברור לך שיהיו נפילות והרבה! יהיו התרסקויות, יהיו שלבים שתשאל את עצמך "למה בכלל נכנסתי לזה". יזמות זה לדעת ליפול ולקום גדול יותר. ושוב ליפול ולקום עוד יותר גדול. ושוב ושוב.

9. אל תבנה על משכורת בשנה הראשונה וזה נהדר! למה? כי זה מינימום זמן שיידרש לך להבין אם זה הייעוד העכשוי שלך, שיגרום לך לעזוב את מקום העבודה שלך לטובת זה (מנכ"ל/מנהל פעילות) או שתבחר להנהיג את הארגון כמתנדב (ועד מנהל).

10. עכשיו….שהארגון (עמותה/חל"צ/עסק חברתי) פועל ומשנה מציאות, אתה תרגיש את הניחוח האמיתי, שלא ממש ניתן להמחשה. כמו שאמרו לי "עד שלא יהיה לך ילדים, לא תדע את העוצמה המלאה של אהבה", ככה אני אומר לך "ביום שתשנה מציאות לבני אדם זרים, תדע מהו אושר עילאי".

תומר לוי - יזם חברתי עם 20 שנות ניסיון במגזר השלישי הכולל תפקידים החל ממנכ"ל, יו"ר ועד מנהל, מייסד, יו"ר ועדת אתיקה ועד לבניה והדרכת תכניות מנהיגות בין מגזרי.

רובה של הפעילות היתה בהתנדבות ולכן במקביל עסקתי גם במגזר העסקי כסמנכ"ל עיתונות ומדיה דיגיטלית בקבוצת יפעת מידע תקשורתי, סמנכ"ל שיווק באיל מקיאג' ועוד.

כיום עצמאי ומכהן (בהתנדבות) כיו"ר קרן מידברן ולשעבר יו"ר ועדת ביקורת בעמותת מידברן.

bottom of page