top of page
פוסטים אחרונים
ארכיון

רשמים, תובנות ולינקים מכנס הרשתות הראשון בישראל (חלק ב')


לינק לחלקה הראשון של הסקירה אחר הפאנלים קיבל את הבמה תמיר לאון, אנתרופולוג יישומי שהרצאתו הייתה על "מקהילה מדומיינת לקהילה אורבנית".


תמיר, העביר סקירה מהירה על שמונת השלבים בהתפתחות האדם מרגע ההשתלטות על אחת הטכנולוגיות המשמעותיות הראשונות בהתפתחות האנושות: 1 השתלטות על האש (הטכנולוגיה הראשונה) ושינויי תזונה שונים מה שנתן לנו יותר קלוריות ואיפשר יותר פעילות והתפתחות מוחית). 2. התפתחות שפה אנושית הטכנולוגיה מחברת - מנתקת 3. היווצרות של דת - מערכת הפעלה (קבורה, תחושת משמעות לחיים) 4. ביוט חיות ותחילת החקלאות - המעבר ליישובי קבע 5. ההתפתחות של יכולת הצבירה האנושית ועודפות 6. מהפכת הדפוס, מדיה ומידע - דמוקרטיזציה של המידע 7. מהפכה תעשייתית 8. המהפכה הדיגיטלית אחד השקפים המעניינים שהציג הוא תוצאות של סקר שנערך בין השנים 2016-2017 בחללי עבודה משותפים שבדק מהן הסיבות המרכזיות לכך שאנשים בוחרים לעבודה ממקום שכזה - אחד הממצאים הוא שישנה ירידה ניכרת של הערך של קהילה במקום כזה (למרות שזאת עדיין אחת משלושת הסיבות המרכזיות לבחירה במקום עבודה שכזה.


כשכמובן שאחד האתגרים המרכזיים במקומות כאלה (וגם בחברות עסקיות) זהו האתגר של יצירת ארגון לא פורמלי בתוך ארגון פורמלי בהמשך תמיר מנה תשעה אלמנטים משמעותיים בפיתוח קהילה:

  • אתוס

  • אמפתיה

  • גבולות זמן

  • גבולות מרחב

  • טאבו

  • טקסים

  • חזון

  • בונים אותו יחדיוייצג משהו שמעיד על הקהילה וחברי הקהילה כל דבר המטוטם (סיפורים) - אלמנטים ו

  • שפה משותפת

והמשיך והסביר על החשיבות של ההבנה כיצד בנויה ופועלת החברה אזרחית ואיך עלינו ללמוד דוגמאות מוצלחות (וכישלונות גם כן) מהארץ ומחו"ל כדוגמת פסטיבל שייך אברייק, המחאה החברתית וכ"ו כשאחד הציטוטים אותם הוא הזכיר - "הדרך הכי טובה להשחית את הנוער היא להדריך אותו להעריך יותר את אילו שחושבים כמוהו מאשר את אילו שחושבים אחרת." (ניטשה) כשלטענתו התארגנויות כאלה מצליחות שמתאפשרת היווצרות מארגים אותם ניתן להרחיב בכדי להתמודד עם אתגרים (סביבתיים, כלכליים וחברתיים) מאוד גדולים

לקראת סיום עלה לדבר ראש עיריית באר שבע - רוביק דניאל, שאחרי שציין ושיבח לטובה את פעילות "הרשת", עמותת "ארץעיר" והצוות המוביל שלה (כשבימים אלו העמותה מחפשת מנכ"ל/ית חדש/ה), רוביק שיתף בתפיסה שלו לגבי יזמות חברתית ופיתוח של קהילות וארגונים:

- איך אנשים פועלים יחדיו בכדי לעשות משהו שגדול מהם.

- איך פועלים ללא אגו מתוך הקשבה ויצירת מקום למפגש שמאפשר פעילויות שונות.

- איך מונעים ויוצרים מתוך סקרנות, ענווה וידיעה שאיננו יודעים הכל ותוך מתן חופש עבודה (ככל הניתן) ליזמים וקהילות ופעילות משותפת (יחד עם המוסדות המוניצאפאליים) יצירת והובלת שינוי.

קווים מנחים אלו לצד שינוי ומעבר מתפיסות של מ"אגוסיסטם" ל"אקוסיסטם" יחד עם יצירת שותפויות, הדדיות ופירגון. בנוגע לפעילות במימד הפיזית, היא באה לידי ביטוי על ידי יצירת של עוגני מפגש שכונתיים ומרחבים מולטי פונקציונליים לקהלים שונים בתוספת אלמנטים קהילתיים ברמות שונות (אם זה ברמת התהליכים, הפעילויות והמקומות והמרחבים).


לקינוח הכנס ולאחר ארוחת הצהוריים הצטרפתי לסיור רשת השראתי בשכונה ב' - שם למדנו על פרוייקט הכולבוייניק (שהינה אחת מתוך שלל יוזמות שנולדו ברשת או סביב לה) ותהליכים שונים בהם ה"רשת" הייתה מעורבת - פעילות ואירועים סביב המרכז המסחרי השכונתי, ספרייה ציבורית, החורשה שחזרה להיות מקום מפגש, גן המשחקים שקם ואיך פארק שלם בשילוב יער מאכל יכול לשנות מרחב שלם.


במסגרת הכנס הושק גם אתר מודל הרשת (שכדאי מאוד גם להכנס אליו) ומכיל מידע רב על המודל.


bottom of page